Przepis na domową pizzę na Sylwestra!

Małgorzata
4 tygodni temu
Przepis na domową pizzę na Sylwestra!
1
FB Udostępnij na Facebooku
Choć ojczyzną pizzy są Włochy, możliwe, że zajadali się nią już starożytni Grecy – u nich były to płaskie chlebki posmarowane oliwą, podane z czosnkiem i ziołami. Jednak to właśnie w Neapolu, po sprowadzeniu do Europy pomidorów, do pizzy zaczęto dodawać sos pomidorowy.

Pizza zdobyła ogromną popularność w każdym kraju na świecie. Kochają ją również Polacy – badania wykazały nawet, że co drugi Polak jada pizzę przynajmniej raz w miesiącu, z kolei 12 proc. badanych nie wyobraża sobie tygodnia bez tego przysmaku.

W pizzy najważniejszy jest dla nas smak oraz możliwość skomponowania ulubionych składników. W wersji podstawowej pizza to płaski placek z wytrawnego ciasta (początkowo makaronowego, obecnie – drożdżowego). Ciasto smaruje się sosem pomidorowym i doprawia składnikami. W pizzie obowiązkowy jest dobry ser (najczęściej mozzarella) oraz zioła. Najpopularniejsza na świecie i bardzo lubiana przez Polaków jest margherita, czyli pizza z sosem pomidorowym i tartym serem, podawana z bazylią – reprezentuje to narodowe barwy Włoch. Bardzo lubimy też capriciosę z szynką i pieczarkami.

Gorący trójkąt pizzy na chrupiącym cieście, z ciągnącym się serem i aromatycznymi dodatkami, to wymarzona przekąska podczas spotkania z przyjaciółmi - jest idealna na Sylwestra! Jak ją wykonać krok po kroku? Obejrzyjcie filmik poniżej!


 

źródło: papilot.pl  I  fotografie: Youtube (CooLinarNy Cooli)

Udostępnij na Facebooku